Työturvallisuus

9.9.2013(täydennetty tietoja)
23.10.2012(täydennetty tietoja)
18.2.2011
Jari Välkkynen
Pintakäsittelijän tulee osata käyttää oikeanlaisia suojavarusteita työssään.
Tällä sivulla esittelemme tärkeimmät suojaimet ja niiden käytön perusteita.
Haalarit
ToniLotta.jpg
Tonilla ja Lotalla haalarit päällä, huomaa Lotan haalareiden resori, joka on yleensä hihan sisällä piilossa, samoin kuin puntin resori. Tonilla haalarien vetoketju on liikaa auki pintakäsittelytöihin, Lotalla taas kaulan alue on hyvin suojattu.

HaalaritAleksi.jpg

Kuvassa Aleksilla hupullinen pintakäsittelijän haalari.
Haalarin tulee olla riittävän väljä, sen materiaalin tulee olla hengittävä ja helposti puhdistettava. Koulutuskeskus Tavastian pintakäsittelijän haalarit toimittaa Sivas Oy Kokkolasta. Haalareissamme on resorit hihansuissa ja punteissa, sekä tarrakiinnitys vetoketjun suojassa. Haalarit tulee pukea päälle ennen hallityöskentelyn aloittamista ja vetoketju pitää olla suljettuna ylös asti. Ruiskutettaessa on hyvä suojata hiukset hupulla, sekä hiusten mahdollisen maalaantumisen estämiseksi että maalattavan kohteen suojelemiseksi irtohiuksilta.

Hengityssuojaimet

maskimarika.jpg
Marikalla kasvoilla aktiivihiilimaski. Huomaa etuvanu maskin suodattimien edessä, se pidentää maskin käyttöikää huomattavasti.
TaruAleksi.jpg
Tarulla ja Aleksilla moottorikäyttöiset aktiivihiilisuojaimet käytössä, varsinkin Tarun maski suojaa hyvin koko pään aluetta.
Hengityssuojainten käyttö on pakollista aina ruiskutettaessa. Aktiivihiilisuodattimen käyttöikä vaihtelee käytön mukaan, mutta noin 40 tuntia on yleensä maksimikäyttöikä suodattimille. Hengityssuojaimia tulee käyttää aina tarvittaessa, perussääntö on että jos ohenteen hajun haistaa, niin silloin suojainten käyttäminen on suotavaa. Maskien kasvoja vasten olevat kumiosat tulee pestä kostealla rievulla aina käytön jälkeen. Etuvanun käyttäminen lisää suojaintein käyttöikää, myös etuvanu tulee vaihtaa tarvittaessa uuteen. Kun suojaimen läpi alkaa tihkua maalin tai ohenteen hajua, on se vaihdettava uuteen tai suodattimet on vaihdettava. Ammatikseen maalaavien kannattaa harkita sijoittamista omaan moottorikäyttöiseen suojaimeen, sillä varsinkin vesiohenteisten maalien yleistyessä myös silmien suojaaminen maalaamisen aikana on tärkeää. Vesiohenteiset tuotteet imeytyvät silmien kautta helpoiten elimistöön.

Pölysuojaimet

Villemarika.jpg
Ville ja Marika ovat suojautuneet kiitettävästi lasikuitupölyltä, jota Corveten korin hionta tuottaa.
Monesti osataan suojautua hyvin ohenteilta ja maalisumulta, mutta unohdetaan pohjatöiden aikana suojautua hiomapölyltä. Parhaiten pölyämistä voi välttää käyttämällä hioessa pölynpoistoa ja kevyttä pölysuojainta. Myös silmät tulee suojata hiontatöiden aikana, tässä kaksi esimerkkiä hyvästä silmä-ja pölysuojainten käytöstä.

Suojalasit

Lasitniki.jpg
Nikillä suojalasit päässä.
Suojalasien käyttäminen on pakollista lähes kaikissa mekaanisissa esikäsittelyissä. Suojalasit tulee asetella silmille siten, että lasit suojaavat mahdollisimman laajalta säteeltä silmiä.

Käsineet

EmmiMarikakasi.jpg
Emmi Teippaa Marikan käsineitä kiinni haalareihin, että lasikuitupöly ei pääse ihokosketukseen.
Pohjustustöissä käytetään vähän paksumpia käsineitä, kuvassa oppilailla muovilla vahvistetut asentajan käsineet, jotka kestävät liuottimia sormien osalta.
kasineet.jpg
Kumikäsineitä käytetään ruiskutettaessa, tai kuten kuvassa, käsiteltäessä lasikuituhartsia.
Tärkeintä käsineiden valinnassa on varmistaa että käytettävät kemikaalit eivät pääse ihokosketukseen.

Turvakengät

Valittaessa työkenkiä ei aina kannata ostaa halvimpia vaan jalkaan sopivimmat.
Koulutuskeskus Tavastian pintakäsittelyssä perussääntönä on että jokaisella on turvakengät työsalissa jalassaan. Kenkiä ostaessa tulee kiinnittää huomiota käyttömukavavuuteen sillä pintakäsittelijän työ tapahtuu suurimmaksi osaksi jalkojen päällä.
MarikaVille.jpg
Marikalla ja Villellä molemmilla jalassaan karkeakuvioiset turvakengät. Huomaa myös suojainten käyttö ylipäätään, ainoa pieni sanomisen aihe löytyy Villen pään suojaamisesta, huppu olisi voinut olla vielä päätä suojaamassa.