20.10.2013(aineisto tarkastettu)
6.1.2012
Jari Välkkynen
Katso myös
Korkeapaineruiskun huolto

Korkeapaineruisku

Korkeapaineruiskutus, tai suurpaineruiskutus kuten menetelmää myös kutsutaan, perustuu ilmattomaan menetelmään jossa maalattava materiaali(maali) pumpataan korkeapainepumpulla suurella paineella materiaaliletkuun. Maali johdetaan paineistettuna ainesuuttimelle, joka toimii samalla hajoitusilmasuuttimina luoden viuhkan jolla maalataan.
JV12Korkkari.jpg
Kuvassa tyypillinen korkeapainepumppu. Huomaa huollossa tarvittava suojavaatetus ja käytettävät suojaimet.

1. Syöttöpumppu

Ruiskussa on mäntäpumppu, joka koostuu sylinteristä jonka sisällä on ilmalla toimiva mäntä. Pumpun toiminnan kannalta on erittäin tärkeää tarkastaa päivittäin sylinterin öljyn määrä ja laatu.(öljykuppi)

2. Suodattimet

Kuvassa Aleksi tarkastaa suodattimen kuntoa. Korkeapaineruiskuissa on yleensä 3 materiaalisuodatinta, karkea ainesuodatin, runkosuodatin ja ruiskun kahvassa oleva kahvasuodatin. Tarkasta suodattimien kunto päivittäin.

3.Paineilmalaitteisto, mittarit

Pidä ruisku paineettomassa tilassa silloin kun et käytä sitä. Ruiskusta tulee laskea paineet pois sekä letkusta että pumpulta aina huoltojen sekä maalaustaukojen ajaksi.

4. Maalisäiliö

Kuvan ruiskussa on kiinteä maalisäiliö. Usein "korkkareissa" on myös imuputki, joka laitetaan erilliseen maaliastiaan josta maali johdetaan ruiskuun.